Żelazo hemowe i niehemowe – różnice i źródła obu form żelaza
4/11/2025
- Zdrowie
4/11/2025
Żelazo jest jednym z pierwiastków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – w wielu aspektach. Człowiek dostarcza żelazo do ustroju wraz z dietą, w której powinny znajdować się składniki bogate w ten pierwiastek. Warto jednak wiedzieć, że niektóre ze źródeł zawierają żelazo hemowe, a inne – niehemowe. Jaka jest między nimi różnica? Za co konkretnie żelazo odpowiada w organizmie i w jakich produktach znajdziemy jego największą ilość?
Tak, jak zostało to wspomniane powyżej – żelazo jest jednym z najważniejszych pierwiastków, jeśli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jego odpowiedni poziom zapewnia między innymi właściwy przebieg procesu produkcji hemoglobiny, a także wpływa na podziały komórkowe.–Ma również znaczenie dla formułowania odpowiedzi immunologicznej, prawidłowego zachodzenia reakcji redoks (redukcji i oksydacji, a więc utleniania - żelazo pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie). Warto także dodać, że w ciąży i podczas karmienia piersią oraz u osób po wypadkach i operacjach przebiegających z dużą utratą krwi, zapotrzebowanie organizmu żelazo jest zwiększone.
Mimo, iż głównie w wątrobie gromadzone są zapasy żelaza, to pierwiastek ten powinien być na co dzień dostarczany wraz z dietą w odpowiednich ilościach. Omawianą substancję znajdziemy zarówno w pokarmach odzwierzęcych, jak i roślinnych, natomiast nie zawsze będzie się ona wchłaniała w odpowiednim stopniu. Dlaczego? O tym piszemy poniżej.
W produktach spożywczych znajdują się dwa rodzaje żelaza – jest to żelazo niehemowe oraz żelazo hemowe. Obie postacie omawianego pierwiastka różnią się między sobą zarówno stopniem wchłaniania, jak i pochodzeniem. I tak:
Dlaczego pomiędzy poziomem wchłanialności żelaza hemowego oraz niehemowego zachodzą takie różnice? Wynika to przede wszystkim ze stopnia utlenienia każdego z tych związków. Należy tu zaznaczyć, że jedyną formą omawianego pierwiastka, która jest wchłaniania w ludzkich jelitach, to żelazo na II stopniu utlenienia – i takie właśnie jest żelazo hemowe. Żelazo niehemowe ma III stopień utlenienia i – aby mogło zostać zaabsorbowane przez organizm – musi być zredukowane do II stopnia utlenienia, co wyjaśnia jego mniejszą przyswajalność.
Tak, jak zostało to wspomniane, najbogatsze źródła pokarmowe żelaza hemowego obejmują mięso i ryby, a niehemowego – jaja oraz produkty pochodzenia roślinnego. Jak poziom żelaza w tych pokarmach kształtuje się w rzeczywistości?
Na koniec warto zaznaczyć, że nawet osoby będące na diecie roślinnej mogą w pełni pokryć dzienne zapotrzebowanie na żelazo (mimo, iż to pochodzące ze spożywanych przez nie produktów jest gorzej przyswajalne). Warunkiem jest skrupulatne podejście do planowania posiłków pod kątem zawartości w nich najbogatszych źródeł żelaza. W razie wątpliwości co do jakości swojego jadłospisu, weganie czy wegetarianie powinni zgłosić się do dietetyka lub lekarza, którzy pomogą im w dostosowaniu diety roślinnej do potrzeb organizmu.
Najczęściej zadawane pytania (FAQ)
Żelazo hemowe i niehemowe to dwa typy żelaza, które cechują się różnym poziomem wchłaniania oraz różnym pochodzeniem. Najbogatsze źródła lepiej przyswajalnego żelaza hemowego to mięso i ryby, a żelazo niehemowe (gorzej przyswajalne) znajduje się w produktach roślinnych oraz jajkach.
Najbogatsze źródła żelaza hemowego to podroby (w tym zwłaszcza gęsia, kacza oraz wieprzowa wątróbka), wołowina i wieprzowina, a oprócz tego kawior, ostrygi, mięso ośmiornicy, małże, sardynki, tuńczyk i makrela.
Najbogatsze źródła żelaza niehemowego to przede wszystkim jaja kurze, a oprócz tego nasiona, orzechy i pestki (zwłaszcza nasiona lnu, pestki dyni, amarantus, orzechy pistacjowe czy mak niebieski), komosa ryżowa, kasza jaglana, soja i jej przetwory, fasola biała, natka pietruszki i soczewica.
Źródła: