Preparat z żelazem – jak wybrać odpowiedni? Jakie żelazo najlepiej się wchłania?
4/11/2025
- Dieta przyszłej mamy
- Zdrowie
4/11/2025
Żelazo jest jednym z tych pierwiastków, którego odpowiedni poziom w organizmie jest niezwykle istotny dla jego prawidłowego funkcjonowania. Wśród zadań żelaza można wyróżnić chociażby jego obecność w czerwonych krwinkach (erytrocytach), odpowiedzialnych za transport tlenu do wszystkich komórek ustroju. U wielu osób zapotrzebowanie na żelazo w pełni pokrywa dieta, bogata w produkty zawierające ten składnik. Niektóre grupy ze zwiększonym zapotrzebowaniem na żelazo (takie jak kobiety w ciąży i w połogu) czy osoby bardziej narażone na niedobory żelaza (przykładowo – weganie i wegetarianie), powinny zastanowić się nad modyfikacją diety i/lub nad sięgnięciem po wsparcie w postaci suplementu diety.
Tak, jak zostało to wspomniane powyżej – niektóre grupy osób dotyka, bardziej niż inne, zwiększone ryzyko niedostatecznej podaży żelaza wraz z dietą. Wśród nich wyróżnić można przywołane już kobiety w ciąży (a także będące w połogu oraz karmiące piersią – więcej informacji o tej kwestii znajduje się w artykule Żelazo w ciąży - dlaczego warto je uzupełniać? Co jeść, żeby dostarczyć żelazo?, do którego lektury serdecznie zachęcamy), osoby po dużych urazach i/lub operacjach, przyjmujące niektóre leki (zaburzające wchłanianie mikro- i makroelementów z diety), a oprócz tego – seniorów, alergików (mających alergie pokarmowe) czy osoby z wybiórczością pokarmową (często dotyczy to dzieci). W jaki sposób jednak rozpoznać, że organizm zagrożony jest ryzykiem niedoboru omawianego pierwiastka? Przede wszystkim obserwując u siebie charakterystyczne objawy, obejmujące:
Każda osoba odczuwająca wymienione powyżej objawy, powinna zgłosić się do lekarza i skontrolować co najmniej morfologię krwi, poziom żelaza oraz poziom ferrytyny (w przypadku wegan i wegetarian – dodatkowo poziom witaminy B12).
Najlepsze żelazo to takie, które zostanie pacjentowi zalecone przez lekarza – i to właśnie wytycznymi specjalistów należy kierować się przy wyborze konkretnych suplementów diety. Niemniej, warto oczywiście wiedzieć, jak czytać opisy i etykiety tego typu produktów. Można w nich bowiem spotkać specyficzne sformułowania – żelazo (II) oraz żelazo (III). W praktyce oznacza to, że dany preparat zawiera żelazo na II stopniu utlenienia lub też na III stopniu utlenienia. Aby pierwiastek mógł wchłonąć się w jak największym stopniu, przy przyjmowaniu preparatów z żelazem na III stopniu utlenienia, musi zostać zredukowany do II stopnia (Fe II).
Producenci suplementów diety z żelazem, najczęściej wykorzystują żelazo w takich postaciach, jak furman żelaza, diglicynian żelaza, siarczan żelaza oraz glukonian żelaza – i to właśnie tych składników aktywnych, jako najczęściej stosowanych i dobrze przebadanych, warto poszukiwać w suplementach diety z żelazem.
W przypadku konieczności suplementacji żelaza należy pamiętać o kilku ważnych zasadach i kwestiach, które są istotne nie tylko w kontekście uzyskania zamierzonych efektów, ale również wpływają na komfort pacjenta przyjmującego preparaty żelaza:
Warto na zakończenie dodać, że przed podjęciem decyzji o suplementacji koniecznie trzeba przyjrzeć się diecie i – w razie takiej potrzeby – poczynić w niej pewne modyfikacje. Źródła dobrego żelaza z pożywienia to przede wszystkim mięso i ryby (jest to tak zwane najlepsze żelazo hemowe, które wchłania się z przewodu pokarmowego w kilkudziesięciu procentach), ale również w jajkach i produktach roślinnych (to z kolei żelazo niehemowe, wchłaniające się słabiej – w kilku procentach). Przy zaobserwowaniu przewlekłego zmęczenia czy osłabienia kondycji włosów może okazać się, że modyfikacja jadłospisu będzie wystarczającą metodą na uzupełnienie poziomu żelaza – na przykład w przypadku kobiet w ciąży, diety kobiety karmiącej czy sportowców, wykazujących zwiększone zapotrzebowanie na omawiany pierwiastek. W momencie pojawienia się jakichkolwiek wątpliwości lub niemożności uzupełnienia diety o bogate źródła żelaza, należy skonsultować się z lekarzem.
Źródła: