Co wypłukuje żelazo z organizmu? Alkohol, herbata, kawa a żelazo
4/11/2025
- Dieta przyszłej mamy
- Zdrowie
4/11/2025
Żelazo jest jednym z pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w procesie powstawania komórek krwi, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Niestety, wchłanianie żelaza – pochodzącego zarówno z diety, jak i suplementacji – może być zaburzane przez niektóre pokarmy czy napoje. Czy zielona herbata wypłukuje żelazo? Jak na ten proces wpływa kawa, alkohol i inne substancje? Co zaburza wchłanianie żelaza i z czym nie łączyć tego pierwiastka?
Co najbardziej wypłukuje żelazo z organizmu? Aby odpowiedzieć na to pytanie, warto na początku wyjaśnić, że określenie „wypłukuje żelazo z organizmu” jest zdecydowanie nieprecyzyjne. Nieprawidłowości w zakresie gospodarki omawianym pierwiastkiem w organizmie możemy za to określić mianem osłabionego wchłaniania żelaza, a także nadmiernej utraty żelaza – skutkuje to jednocześnie tym, co potocznie określa się mianem „wypłukiwania żelaza”. I tak:
Odpowiedź na powyższe pytanie wcale nie jest oczywista. Z jednej strony częste picie alkoholu przyczynia się oczywiście do ogólnego pogorszenia kondycji organizmu – niezależnie od tego, czy jest to wpływ na poziom żelaza w organizmie, na funkcje poznawcze czy na układ immunologiczny. Co najmniej z tego względu alkoholu powinno się unikać. Z drugiej strony faktem jest, iż alkohol może… zwiększyć ilość żelaza magazynowanego w wątrobie. Wynika to z szeregu procesów metabolicznych, jakim alkohol poddawany jest w organizmie. W następstwie tych mechanizmów we wspomnianym organie obecne są znacznie większe ilości żelaza, niż u osób niepijących, co jednocześnie przekłada się na zwiększone ryzyko uszkodzenia wątroby.
Napoje typu coca-cola zawierają fosforany, które, spożywane łącznie z żelazem, będą zaburzały wchłanianie tego pierwiastka. Aby uniknąć takiej sytuacji, warto zrezygnować z popijania posiłków bogatych w żelazo colą.
Kawa jest bogatym źródłem polifenoli – a więc substancji określanych mianem przeciwutleniaczy, które, co do zasady, mają korzystny wpływ na ludzkie zdrowie (walczą z negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego). Niestety, polifenole w połączeniu z żelazem wpływają na ograniczenie jego wchłaniania, dlatego – podobnie, jak ma to miejsce w przypadku napojów typu coca-cola – warto zrezygnować z picia kawy do posiłków bogatych w żelazo.
Herbata (zarówno czarna, jak i zielona oraz inne jej odmiany) może powodować słabe przyswajanie żelaza. Przyczyny tego stanu rzeczy są podobne, jak w przypadku kawy – herbaty zawierają bowiem przeciwutleniacze (ich najbogatsze źródło to herbata zielona), które w połączeniu z żelazem będą ograniczać jego wchłanianie.
Z czym nie łączyć żelaza, by nie powodować problemów z wchłanianiem? Oto grupy substancji i związków, które mogą wpływać na zaburzenie procesu przyswajania żelaza z układu pokarmowego (jeśli są spożywane łącznie z omawianym pierwiastkiem):
Najczęściej zadawane pytania (FAQ)
Na ograniczenie wchłaniania żelaza z posiłków mogą wpływać pokarmy bogate w polifenole (kawa, herbata), fosforany (napoje typu cola czy toniki), pokarmy i dania dostarczające do organizmu wiele składników mineralnych jednocześnie (wapń, cynk, magnez), a także źródła fitynianów (substancji obecnych zwłaszcza w produktach zbożowych, ale również w produktach sojowych wytwarzanych w procesie ekstrakcji). Alkohol z kolei może przyczyniać się do magazynowania żelaza w zbyt dużych ilościach w wątrobie.
Z uwagi na możliwość zaburzenia procesu wchłaniania żelaza przez część napojów czy pokarmów, zaleca się jego przyjmowanie na czczo i/lub między posiłkami – by zminimalizować ryzyko wpływu spożywanego jedzenia na przyswajalność żelaza.
Dlaczego organizm nie przyswaja żelaza? Przyczyn może być wiele, natomiast wśród nich wyróżnia się najczęściej dysfunkcje układu pokarmowego, przebiegające z zaburzeniami wchłaniania (chodzi tu między innymi o celiakię, swoiste i nieswoiste zapalenia jelit, wady anatomiczne, guzy (polipy, nowotwory), przewlekłe biegunki, nietolerancje pokarmowe, zakażenia pasożytnicze).
Źródła: